Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Saavutettava Saimaa -hanke

goSaimaa Oy (2291705-5) hallinnoi ja toteuttaa hankkeen Saavutettava Saimaa (SASA, EAKR, A78766) 1.10.2022-31.8.2023. Hanke on esiselvityshanke, jossa luodaan vahvoja yhteyksiä kansainvälisiin lentoyhtiöihin sekä myös matkanjärjestäjiin, kuitenkin hankkeessa hyödynnetään luovia kehittämismenetelmiä luodaakseen monipuolisia uusia ratkaisuja saavutettavuuden parantamiseksi tiiviissä yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Hankkeessa myös edistetään uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tiivistetään yhteistyötä alueen DMC toimijoiden kanssa.

goSaimaa Oy:n SASA-hanketta toteutetaan yhteistyössä Etelä-Karjalan liiton kanssa. Rahoituksen on myöntänyt Uudenmaan liitto (EAKR).

Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020
Suomen rakennerahasto-ohjelma

 Toimintalinja
8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet

Erityistavoite
12.1. PK-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta

Suomen matkailu on erityisessä tilanteessa, maantieteellinen sijainti Venäjän naapurimaana on muuttunut mahdollisuudesta haasteeksi ja uhkaa matkailua, kuitenkin kesä 2022 osoitti, että Suomen imago ja mielikuva rauhallisena ja turvallisena maana ylläpitää mielenkiintoa matkailijoiden keskuudessa. Koronapandemia käynnisti perustavan laatuisen muutoksen matkailutoimialan näkökulmasta ja Etelä-Karjalan vahvuuksia ja vetovoimatekijöitä määritellään uudelleen. Venäläisten osuus koko Suomen mittakaavassa oli jopa 19 prosenttia ja Etelä-Karjalan kansainvälisten matkailijoista suurin matkailijaryhmä oli venäläiset yli 80% osuudella vuonna 2019. Venäjä on kadonnut täysin kymmenen suurimman turistimaan listalta. Ylilentokielto, uusi epävarma geopoliittinen tilanne ja jatkuvasti muuttuvat suhdanteet vaikuttavat siihen että korvaavia markkinoita on etsittävä erittäin nopeasti, sillä pandemian ja geopoliittisen tilanteen rauhoittumista ei ole varaa jäädä odottelemaan. Matkailijat miettivät tarkkaan miten hyvin destinaatio on saavutettavissa. Erityisesti kasvavat polttoainekustannukset ja matkustuskulut vaikuttavat päätökseen seuraavan matkakohteen valinnassa. Saavutettavuus on alueen matkailukasvun edellytys. Saimaan alueen ja erityisesti Etelä-Karjalan saavutettavuuden parantaminen on yksi hankkeen päätavoitteista.

Hankkeen päätavoitteena on edistää alueen palvelutarjonnan uudistumista koronapandemian jälkeen, matkailutarjonnan paketointia ja käynnistää selvitystyön chartereiden ja muiden lentoyhteyksien käynnistämiselle. Hankkeessa edistetään DMC ja matkanjärjestäjä yhteistyötä, analysoidaan tilannetta ja valmistetaan pohja hedelmälliselle yhteistyölle. Hankkeessa osallistutaan tärkeisiin alan tapahtumiin että saadaan luotua kestäviä yhteistyösuhteita. Hankkeen päätuloksena syntyy listaus kansainvälisesti kiinnostavista matkailutuotteista Etelä- Karjalan alueelta ja analyysi mahdollisuudesta käynnistää charter-lentoja Lappeenrannan Lentokentälle vuonna 2024, jolloin juhlitaan Saimaa ERG (European Region of Gastonomy) vuotta ja Lappeenrannassa Kulttuuriunelma vuotta.

Hankkeessa tuetaan kestävän matkailuliiketoiminnan edistämistä kannustamalla ympäristön huomioimiseen palveluiden tuotteistamisessa. Kansainvälinen lentoasema on kiinteä osa kaupungin strategiaa. Saavutettavuus on avaintekijä ja edellytys Saimaan alueen matkailun ja elinvoiman kehittymiselle. Matkailun kehittämisessä fokus on alueelle saapuvien matkailijoiden määrän ja viipymän kasvattamisessa. Suomen matkailu ei tule kasvamaan ilman ulkomaalaisia matkailijoita, eli kasvua on haettava ulkomailta. Saimaalla kohteena ja Lappeenrannan lentoasemalla on erinomainen mahdollisuus erottua edukseen monista muista kohteista rauhallisuudella ja saavutettavuudella.

Projektipäällikkö: 

Timo Rissanen, 


Projektijohtaja, Saavutettava Saimaa
Puh. +358 (0)50 392 6556
timo.rissanen(at)gosaimaa.com

 

 

goSaimaa Oy:n Saavutettava Saimaa -hanke, A78766, EAKR, rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia (REACT-EU). Yhteystiedot: Timo Rissanen, projektijohtaja, timo.rissanen@gosaimaa.com, p. 050 392 6556.