Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Kotkaniemi – presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo

Suomen itsenäisyyden merkkihenkilö

Tervetuloa tutustumaan Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön P.E. Svinhufvudin Kivijärven äärellä sijaitsevaan kotitaloon. Kotkaniemestä löytyvät kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja, 1930-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen ja luontopolku. Kotkaniemi sijaitsee Luumäellä, noin 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta. Kivijärveltä käsin Kotkaniemeen pääsee myös veneellä. Museo ja kahvila ovat säännöllisesti avoinna kesäkaudella, ympäri vuoden tilauksesta ja tapahtumien yhteydessä.

Ajantasaiset tiedot aukioloistamme ja tapahtumista Kotkaniemessä löydät kotisivuiltamme.

Kotkaniemen museohenkilökunta on käytössäsi aina museon aukioloaikoina ja he opastavat yksittäisiä vierailijoita museolla sisältyen sisäänpääsylipun hintaan. Ajantasaiset tiedot museon yleisöopaskierroksista löydät kotisivuiltamme.

Museo ja kahvila ovat avoinna kesällä 2024: 25.5.–1.9. ti-su klo 11–17

Museo

Kotkaniemi on henkilöhistoriallinen kotimuseo, joka esittelee presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin elämää sekä Kotkaniemen tilan arkea Luumäellä. Pehrin ja Ellenin ajalle palautetut kotimuseohuoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein.

Kotkaniemi on myös puutarha- ja rakennushistoriallisesti merkittävä kohde, joka tutustuttaa vierailijan 1900-luvun alun sivistyneistön maalaiselämään. Kotkaniemi rakennettiin maalaistuomarin kodiksi ja virkataloksi, sen päärakennus valmistui vuonna 1898. Pehr Evind Svinhufvud valittiin vuonna 1908 kihlakunnantuomariksi Lappeen tuomiokuntaan ja samalla hän osti edeltäjänsä Alfred Thomén perikunnalta Kivijärven äärellä sijaitsevan Kotkaniemen tilan. Kotkaniemi oli presidentti P.E. Svinhufvudin pitkäaikaisin koti, jota hän piti tukikohtanaan valtiollisten tehtäviensä aikana ja jonne hän palasi niiden päätyttyä. Peruskorjauksen yhteydessä puutarha on myös palautettu sen 1930-luvun presidenttikauden aikaiseen asuun.

Kahvila

Virkistäydy kahvikupposella ja leivonnaisilla Kotkaniemen kahvila Ellenissä!

Kotkaniemen museon henkeä kunnioittava 36-paikkainen kahvila tarjoilee niin makeita kuin suolaisiakin herkkuja. Kesällä käytössä on pöytäryhmiä kattamattomalla ulkoterassilla.

Kahvila Ellenin toiminnasta vastaa luumäkeläinen Hotelli Salpa. Kahvila on avoinna museon aukioloaikoina ja on varattavissa yksityistilaisuuksiin aukiolojen ulkopuolella. Kahvila sijaitsee kotimuseorakennuksen toisessa päässä omalla sisäänkäynnillä, josta tapahtuu myös esteetön sisäänpääsy museon puolelle.

Tule nauttimaan Kotkaniemen tunnelmasta ja nauti samalla vaikkapa Ellen Svinhufvud -kakkua! Kahvilan tuotteet leivotaan tuoreina paikan päällä - lukuun ottamatta Ellenin kakkua, joka tilataan leivoksina toimittajalta.

Ryhmät

Ryhmävierailua suunnitellessasi ota yhteyttä museolle. Perinteisen museo-opastuksen lisäksi varattavissa on myös draamallinen opastus.

Juhlia, kokouksia ja erilaisia tilaisuuksia varten Kotkaniemestä löytyvät kaksi varattavissa olevaa kokoushuonetta "Siperia" ja "Käräjätupa". Kotkaniemessä sijaitsee myös rantasauna, joka on vuokrattavissa yksityiskäyttöön. Kahvilan ollessa yleisöltä kiinni myös kahvilatilojen vuokraus yksityiskäyttöön onnistuu. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Tervetuloa nauttimaan luonnonrauhasta historiallisessa ympäristössä!

Kotkaniemi – presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo
Itsenäisyydentie 799 a
54530
LUUMÄKI