Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE
Mitä tehdä Luontokohteet Saimaalla Melontareitit Saimaalla

Saimaa kutsuu melontaretkelle

Saimaa on Euroopan suurin järvialue, josta löytyy hyvin runsas vesistömaisema ja loistavat melontareitit. Liikkuminen vedenpinnan tasolla avaa uuden mielenkiintoisen näkökulman Saimaseen ja melonta sopii lähes kaikille: vanhoille ja nuorille, kokeneille ja aloittelijoille.

Vesille mieliville on Lappeenrannan ja Imatran seudulla useita karttoihin merkittyjä melontareittejä. Aloittelijoille löytyy suojaisia rantoja rauhallisempaan etenemiseen ja kokeneemmille melojille on tarjolla vaativampia reittejä järvi- ja kapeikko-osuuksilla. Ainutlaatuisiin saaristomaisemiin voi lähteä melomaan itsenäisesti, mutta parhaan tuntuman vesiin saa paikallisen oppaan ohjeilla.

Löydät lisätietoja Etelä-Karjalan alueen retkikohteista Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön kotisivuilta www.ekvas.fi

Imatran läheisyydessä

Imatran Ukonniemen ja Lappeenrannan Rauhan läheisyydessä voi meloa rantoja pitkin tutustuen venevajakulttuuriin tai kierrellä lähisaaria, joissa on mahdollista rantautua vapailla rannoilla.

Ruokolahden melontareitti on 110 km pituinen. Reitti lähtee pieniltä järviltä ja päättyy jokiosuuden ja historiallisten kanavien jälkeen Saimaan selkävesien kautta Ruokolahden keskustaan.

Lappeenrannan läheisyydessä

Lappeenrannan kaupunginlahdella meloessa voi halutessaan käydä levähtämässä laavulla. Reitillä kannattaa huomioida vilkas vene- ja laivaliikenne.

Alajoen reitin pituus on noin 19 km ja koskia matkan varrella on viisi. Reitti on melottavissa alkukesällä runsaan veden aikaan. 

Väliväylän melontareitti Lappeenrannasta Kouvolaan on sopiva tosimelojalle, sillä matkan kesto on 4–8 päivää. Matkan varrella olevat laavut tarjoavat yösijan. Väliväylä sopii toki myös päiväretkikohteeksi, sillä erityisesti Kannuskosken alueella on mukavia melontareittejä ja runsaasti pysähdyspaikkoja. Kanootit voi vuokrata paikan päältä Tuhannen Tarinan Talon kautta.

Reippaan päivämelontaretken kohteeksi sopii Pien-Saimaa, missä on useita rantautumispaikkoja. 

Rantautumispaikkoja Saimaalla

Ruuhonsaaret: vierasvenesatama, jossa voit muun muassa saunoa ja grillata.

Rastiniemi: nuotiopaikka ja uimaranta.

Ilkonsaari: kaksi retkisatamaa, kalliorantainen eteläpään ranta ja hiekkainen lahti keskiosan kannaksella.

Satamosaari: sauna ja grilli.

Ruohosaari: laavu, nuotio ja pieni hiekkaranta.

Karhusaari: laavu ja tulisija.

Muukonsaari: grillikatoksia, luontopolku ja vuokrattavia rakennuksia.

Hietasaari: grillikatos ja sauna.

Päihäniemi: grilli ja näköalapaikka.