Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Luumäki

Kylähyvänen

Luumäki on kotoisa, noin 4 500 asukkaan kunta. Kaunis ja puhdas luonto, kirkkaat vesistöt, ihmisläheiset palvelut ja pitkä historia tekevät Luumäestä tutustumisen arvoisen kohteen. Luumäelle on helppo tulla, sillä se sijaitsee lähellä Helsinkiä, puolivälissä Kouvolaa ja Lappeenrantaa. Myös Hamina ja Kotka ovat lähellä.

Kuva © Lauri Lajunen

Vesistöt

Kirkasvetinen Kivijärvi ja muut runsaat vesistöt ovat oleellinen osa Luumäen maisemaa. Kauneutensa lisäksi ne luovat mahdollisuuksia esimerkiksi vesiurheilulle, kalastamiselle ja kesäiselle uintireissulle. Talvisin ne puolestaan luovat upeat mahdollisuudet järvenjäällä hiihtämiselle, pilkkimiselle tai vaikkapa avantouinnille.

Itsenäisyydentie ja historia

Luumäen Itsenäisyydentie esittelee kohteita ja kertoo tarinoita sekä paikallisesta että koko Suomen historiasta. Vuosisatoja vanhan tien linjaus kertoo hallitsijoiden vaihtumisesta, itsenäistymisen vaikeista alkuvaiheista sekä viime sotien tapahtumista. Merkittävimmät opastettavat kohteet tien varrella ovat Kotkaniemi, Salpalinjan kohteet ja Taavetin linnoitus.

Kuva © Lauri Lajunen

Kotkaniemi

Luumäen ja Itsenäisyydentien eräs merkittävimmistä kohteista on Kotkaniemi, presidentti P.E. ja rouva Ellen Svinhufvudin koti. 1800-luvun lopulla rakennettu jugend-vaikutteinen huvila on nykyään kunnostettu käyntikohde, joka esittelee sekä Svinhufvudien elämää että Suomen itsenäistymisvaiheen historiaa.

Kylät

Luumäki on tunnettu vireistä kylistään. Esimerkiksi Luumäen läntisimmässä kylässä Kannuskoskella kohtaavat kaunis luonto ja ihmisen muokkaama kulttuuriympäristö. Yksi nähtävyyksistä on ohikulkeva Väliväylän vesistöreitti, jonka varteen kylä on rakentunut. Ennen Väliväylällä uitettiin tukkeja järvialueilta Kymijokeen, mutta nykyisin se tunnetaan kauniina melontareittinä.

Kuva © Lauri Lajunen

Luonto

Luumäellä pääset lähelle puhdasta ja monimuotoista luontoa. Tutustumisen arvoisia luontomatkailukohteita ovat esimerkiksi Huopaisenvirran ulkoilureitti, Tolpankankaan luontopolku, Salpalinja bunkkereineen ja luolineen sekä Pärsäniemen ulkoilualue.

Kuva © Lauri Lajunen