Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Pirunkirkko

Tarinoita ja historian havinaa

Pirunkirkon luola sijaitsee Rautjärven Torsansalossa, Haukkavuoren naapurissa Linnavuorella. Luola on noin 9 metriä pitkä, 3-12 metriä leveä ja 1-3 metriä korkea. Pirunkirkko on saanut nimensä kaarevasta katostaan, joka muistuttaa jylhyydessään kirkon holvikattoa.

Luola ja Rautjärven historia liittyvät tiiviisti toisiinsa. "Kirkko" toimi Isovihan (1713-1721) aikana rautjärveläisten suoja- ja piilopaikkana. Paikalliset turvautuivat Pirunkirkkoon myös Jatkosodan (1941-1944) aikana. Sodan loppuvaiheessa ihmiset piilottivat luolaan tärkeimpiä esineitään lähtiessään sotaa pakoon.

Pirunkirkkoon liittyy paljon paikallisia uskomuksia ja kansanperinteitä. Ennen ajateltiin, että itse piru oli rakentanut luolan omaksi kirkokseen. Perimätiedon mukaan Pirunkirkon lähistölle on haudattu Isovihan aikainen aarre, joka edelleen odottaa löytäjäänsä.

Kenties tunnetuimpia tarinoita ovat kertomukset 1800-luvulla eläneestä Pohu-Matista. Pohu-Matti, oikealta nimeltään Matti Hinkkanen, oli tunnettu kansanparantaja. Tarinoiden mukaan Pohu-Matti keitteli parantavia rohtojaan nimenomaan Pirunkirkossa, sillä luola oli maaginen paikka.

Ajo-ohjeet

Etelästä päin tultaessa aja 6-tietä eteenpäin kunnes käänny vasemmalle Torsansalontielle (Torsansalo 13). Aja tietä eteenpäin noin 7 km kunnes käänny oikealle Kangaslammentielle. Aja noin 1 km, Pirunkirkko jää vasemmalle puolelle tietä.

Pirunkirkko
Pirunkirkko
56730
RAUTJÄRVI