language language language language
menu
hankelogot
language language language language
FI EN RU DE
menu

Ratsuväkimuseo

Mielenkiintoinen ratsuväkimuseo

Ratsuväkimuseo on sijoitettu Lappeenrannan linnoituksen kauneimpaan ja tiettävästi vanhimpaan rakennukseen. Hakkapeliittojen historiasta kerrotaan kuparitauluin ja Euroopan sotatantereita kuvaavin maalauksin. Museon teksteissä seurataan Suomen ratsuväen vaiheita ja esitetään joukko-osastojen muodostuminen, joka johti aateliston syntyyn. Rakuunarykmentin aikaisia univormuja, aseita ja valokuvia on nähtävillä. Museon vanhin ase, piilukkokivääri on peräisin jopa 1700 -luvulta.

Vuonna 1973 avattu Ratsuväkimuseo on perustettu Lappeenrannan kaupungin ja Uudenmaan Rakuunapataljoonan sekä ratsuväen perinneyhdistysten yhteistoiminnan tuloksena.

Suomen itsenäisyyden alkuajan sotaväessä ratsuväellä oli suuri merkitys. 1920- ja 1930- luvuilla Uudenmaan Rakuunarykmentti ja Hämeen Ratsurykmentti sijoitettiin Lappeenrannan varuskunta-alueelle.

Museosta löytyvät myös kaikki ratsuväen käytössä viime ja tällä vuosisadalla olleet asetyypit ja joukko-osastojen liput. Erilaisten arvomerkkien ja olkalaattojen kokoelma on laaja. Museon yksi seinä on omistettu talvi- ja jatkosodille, ja kartalta löytyvät kaikki sotatoimet, joihin ratsuväki osallistui. Valokuvanäyttelyssä löytyy Lappeenrannan varuskunta-alue, jonka kulttuurihistoriallinen arvo on merkittävä.

Ratsuväkimuseo
Kristiinankatu 2
53900
LAPPEENRANTA