Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Saimaan kanava

Historiallinen kanava

Saimaan kanava on historiallinen ja mielenkiintoinen kohde Saimaalla. Lähde risteilyyn Saimaan kanavalle ja tutustu sen nähtävyyksiin.

Saimaalta Suomenlahdelle on liikennöity jo vuodesta 1856. Valmistuttuaan Saimaan kanava oli Suomen suuriruhtinaskunnan taloudellisen nousun ja teknisen osaamisen symboli. Vanhassa ”keisarien kanavassa” oli peräti 28 sulkukammiota ja pituutta 58 km.

Nykyinen kanava vihittiin käyttöön vuonna 1968. Pituutta kanavalla on 43 km ja siinä on kahdeksan sulkua, joista kolme on Suomen ja viisi Venäjän puolella. Kokonaispudotus Saimaalta Suomenlahdelle on n. 76 m ja se on porrastettu kahdeksalla sululla. Sulun pituus on 85 m ja leveys 13,2 m, putouskorkeus vaihtelee 5,5 – 12,7 m välillä.

Puistomaista kanava-aluetta kiertää opastauluinen kanavapolku Mustolan ja Mälkiän sulkujen välillä. Polku alkaa Saimaan kanavamuseolta ja lähtee kohti Urho Kekkosen puistoa ja Mälkiän sulkua. Kannattaa poiketa myös kanavamuseon viihtyisässä kahviossa. Alue on myös Saimaa UNESCO Global Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde

Alueella on käynnissä laajat kunnostustyöt matkailupalveluiden kehittämiseksi. Tervetuloa tutustumaan kanavaan paikan päälle ja sen kunniakkaaseen yli 150-vuotiseen historiaan Saimaan kanavan museon näyttelyssä sekä parituntisilla kanavaristeilyillä!

Saimaan kanava
LAPPEENRANTA