Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Wolkoffin talomuseo & puoti

Lappeenrannan ainutlaatuista historiaa

Wolkoffin talona tunnetun kauppakartanon rakennutti liikemies Jacob Claudelin ja se valmistui vuonna 1826. Talon Ainonkadun puoleinen siipi valmistui 1905.

Jaroslavilainen Ivan Wolkoff (1827–1900) saapui Lappeenrantaan 1840-luvulla. Hän aloitti uransa puutarhurina, teurastajana ja kauppiaana. Myöhemmin Ivan sai Suomen kansalais- ja kauppiasoikeudet. Ivanilla ja hänen vaimollaan Ljubovilla oli 10 lasta, joista pojat Mihail ja Nikolai jatkoivat isänsä liiketoimia. Nikolai asui Kauppakadun talossa pietarilaisen vaimonsa Marian ja heidän lastensa Johanneksen ja Annan kanssa.

Pääsiäisenä ja jouluna Wolkoffin talomuseo koristellaan suvun perinteiden mukaisesti. Pääsiäinen on ortodoksisen kirkkovuoden tärkein juhla ja se näkyy museonkin pääsiäisessä. Jouluaattoa perhe vietti suomalaiseen tapaan. Ruokasaliin tuodaan kuusi kuten Wolkoffienkin aikaan ja joulukukat levittävät tuoksuaan. Wolkoffin puodin valikoimaan kuuluvat muun muassa pläkkituotteet, käsin tehdyt puulelut ja paperinuket.

Wolkoffin talo on neljän sukupolven aikainen koti, jonka perikunta päätti lahjoittaa museoksi vuonna 1986. Museoksi talo vihittiin kesällä 1993.

Wolkoffin talomuseon yhteydessä toimii myös museokauppa, Wolkoffin puoti.

Museoon tutustutaan vain opastetuilla kierroksilla, jotka alkavat museon aukiolopäivinä Wolkoffin puodista.

Tutustu Wolkoffin talomuseoon virtuaalisesti

Wolkoffin talomuseo & puoti
Kauppakatu 26
53100
LAPPEENRANTA