Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Ylämaan Jalokivimuseo

Tule katsomaan Ylämaan upeat jalokivet

Museon yli sadalta vitriinimetriltä löytyvät niin timantti, rubiiini, safiiri, smaragdi ja muut tunnetut jalokivet kuten topaasi ja opaali, Ylämaan omaa spektroliittia unohtamatta! Museon kokoelmissa ovat hyvin edustettuina myös erilaiset koru- ja keräilykivet sekä alueemme graniittimuunnokset. Kaikki kivet ovat näytteillä luonnonkiteinä, raakapaloina tai näytteiksi hiottuina.

Museon jatkuvasti laajenevassa kokoelmassa on jo tällä hetkellä yli neljätuhatta erilaista jalokivi-, mineraali- ja fossiilinäytettä ympäri maailmaa. Ihan pakko kokea on taianomainen loistavien kivien näyttely!

Museon erikoisuuksia ovat myös aidot dinosauruksen ja mammutin fossiilinäytteet sekä erityyppiset meteoriitit. Uusimpina erikoisuuksina näytteillä ovat mm. tiettävästi ensimmäisenä geologien tietoon tullut spektroliittikimpale, joka löytyi vuonna 1941 salpalinjan panssariestekivistä Ylämaan Ylijärveltä.

Ylämaan Jalokivimuseo perustettiin vuonna 1982 ja se on Suomen ensimmäinen varsinainen yleisölle tarkoitettu tämän alan museo. Museon kokoelmiin on tähän mennessä tutustunut jo yli 250 000 kävijää. Jalokivimuseon on perustanut ja sitä ylläpitää Ylämaan jalokivimuseo yhdistys ry. Yhdistys järjestää myös vuosittain kansainväliset jalokivimessut, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion niin näytteille asettajien kuin suuren yleisönkin keskuudessa. Jalokivimessut järjestetään joka vuosi aina juhannusta seuraavana viikonloppuna.

Ylämaan Jalokivimuseo
Kivikyläntie 19
54410
YLÄMAA