Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Lappeenrannan linnoitus

Loma Saimaalla, Lappeenrannan ja Imatran seudullaKesäloma Saimaalla, LappeenrannassaKesäloma SaimaallaLoma Saimaalla, Lappeenrannan ja Imatran seudulla

Lappeenrannan linnoitus: historian havinaa ja mielenkiintoisia tapahtumia

Vuonna 1649 perustettu Lappeenranta oli aikoinaan Suomen tervakaupan keskus ja vilkas markkinapaikka. Saimaaseen työntyvä niemi oli myös liikenteellisesti ja strategisesti houkutteleva. Kaupungin linnoittamisen aloittivat ruotsalaiset 1720-luvulla. Koska Viipuri oli menetetty Venäjän puolelle, oli Lappeenrannasta tullut Ruotsille tärkeä rajakaupunki. Kun Ruotsin ja Venäjän raja muutamaa kymmentä vuotta myöhemmin siirtyi Kymijoelle, vaihtuivat linnoittajat venäläisiksi. 

Nykypäiväivinä linnoitus tarjoaa kävijöilleen runsaasti historiaa sekä vuodesta toiseen järjestettäviä tapahtumia. Lappeenrannan linnoitus on myös suosittu matkailukohde. Linnoituksessa sijaitsevat museot, ortodoksinen kirkko ja käsityöläisten puodit. Linnoituksen rakennukset ovat pääosin Venäjän vallan ajalta, 1700- ja 1800-luvuilta.

Linnoituksen alueella on rikas museotarjonta. Linnoituksessa sijaitsevat Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo sekä Ratsuväkimuseo. Myös Suomen vanhin ortodoksikirkko löytyy Linnoituksesta. Neitsyt Marian suojelukselle pyhitetty kirkko on vuodelta 1785. Voit vierailla Majurskan talossa kahvittelemassa ja ihailemassa paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä.

Myös Suomen parhaaksi kahvilaksi vuosina 2018 ja 2020 äänestetty Satamatie 6 sijaitsee linnoitusniemen kärjessä yli satavuotiaassa entisessä hevostallissa. Tiilimakasiinirakennus kätkee sisäänsä myös kolmesti Suomen parhaaksi paahtimoksi äänestetyn kahvipaahtimo Lehmus Roasteryn tuotantotilat.

Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolku avautui toukokuussa 2020. Linnoituksen ympäri kiertävä reitti on pituudeltaan noin 1,8 km ja sen varrella on 11 opastaulua. Tauluissa kerrotaan alueen rakennus- ja kulttuurihistoriasta sekä omaleimaisesta kasvillisuudesta. Lappeenrannan Linnoitus on myös Saimaa UNESCO Global Geopark - kohde.

Linnoituksen alueesta on tehty myös oma maksuton kartta, jonka voit noutaa Lappeenrannan seudun matkailuneuvonnasta (Brahenkatu 5, Kauppakeskus IsoKristiina), ja kartta on jaossa myös monissa Lappeenrannan majoitusliikkeissä ja joissakin ravintoloissa.

Katso myös kuinka Willimies esittelee Lappeenrannan Linnoitusta!

Lappeenrannan linnoituskierros -mobiiliopastus

Tutustu linnoituksen alueeseen mobiililaitteellasi. Järjestelmä paikantaa sinut ja opastaa sinut linnoituksen alueen eri kohteisiin. Se antaa niistä myös lisätietoa. Palvelu löytyy suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Riittää, että menet osoitteeseen tarinasoitin.fi/linnoituskierros/fi.

 
Lappeenrannan linnoitus
Kristiinankatu 3–5
53900
LAPPEENRANTA