Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

SALPALINJA – SUOMEN ITSENÄISYYDEN MONUMENTTI

Nähtävyydet SaimaallaSalpalinja Etelä-KarjalassaSalpalinja Lappeenrannan seudullaHistorialliset nähtävyydet LappeenrannassaSalpalinjan kohteet Lappeenrannan alueella

Salpalinja on toisen maailmansodan aikainen puolustusrakennelma, joka myötäilee Suomen ja Venäjän välistä rajaa ja ulottuu Suomenlahdelta Sallaan.

Salpalinja on noin 1200 kilometriä pitkä ja koostuu teräsbetonikorsuista, panssarikiviesteistä ja -kaivannoista, taistelu- ja yhdyshaudoista sekä 25:stä suuresta miehistöluolasta. Se on Suomen valtion suurin yksittäinen rakennushanke.

Vierailun arvoisia ovat Salpalinjan entisöidyt bunkkerialueet Luumäen Salpa-Asemalla, Lemillä. Ruokalahdella ja Ylämaalla. Lappeenrannassa Salpalinjaan voi tutustua maksutta Rutolassa ja Voisalmessa, joista löytyy teräsbetonikorsuja ja kenttälinnoitteita opastauluineen. Rutolassa sijaitsee myös kaksi suurista miehistöluolista, joihin pääset tutustumaan asiantuntevan oppaan kanssa.

Salpalinja on kaikkein vahvimmin linnoitettu Vuoksen ja Kymijoen vesistöjen vedenjakajalla Rutolassa, joka olisi ollut ainoa kohta, josta neuvostoarmeija olisi päässyt Suomen sisämahan ja Mikkelin Päämajaan vesistöä ylittämättä.

Salpalinja-opastuksia voit tilata Salpalinjan Oppaat ry:ltä os. www.salpalinjanoppaat.fi tai  salpalinjan.oppaat@gmail.com ja Salpalinjan Hovista puh. +358 50 336 0986 (myös englanniksi)