LAPPEENRANNAN JA IMATRAN SEUTU ON YKSI MERKITTÄVIMMISTÄ MATKAILUALUEISTA SUOMESSA MATKAILUN TULO- JA TYÖLLISYYSTUTKIMUKSEN VALOSSA.
TIEDOTE 29.8.2024 julkaisuvapaa klo 10.30
Tutkimukset vuoden 2023 kuntakohtaisista matkailutuloista sekä työllisyysvaikutuksista ovat valmistuneet. Useasta tutkimuksesta koostuva kokonaisuus on nyt entistä kattavampi, kun mukaan on saatu tärkeimpiä matkailukohteita myös Lapista ja Itä-Suomesta. Lisäksi samalla tutkimusmenetelmällä on ensimmäistä kertaa laskettu matkailijoiden jättämä tulo koko Suomeen. goSaimaa Oy osallistui yhdessä 40 muun Suomen matkailualueen kanssa laajaan matkailun tulo- ja työllisyystutkimukseen. goSaimaa tilasi tutkimuksen Lappeenrannan sekä Imatran seutukuntien osalta.
Etelä-Karjala on merkittävä matkailualue Suomessa.
Etelä-Karjalassa matkailutoimiala on merkittävä työllistäjä sekä merkittävä toimiala mm. kunnallisverotuksen näkökulmasta. Etelä-Karjalan väliton matkailutulo on seutukuntien tuloksien summana yhteensä noin 222 mijoonaa euroa, kokonaisvaikutukset yhteensä 293 miljoonaa. Matkailutoimialalle työllistyneiden välittömät henkilötyövuoden ovat yhteensä 1175 htv ja kokonaisvaikutus yhteensä 1411 htv.
Etelä-Karjalan matkailumarkkinointi- ja kehittämisyhtiö goSaimaan johtaja Katja Vehviläinen näkee tulokset hyvinä.
”Tulokset ovat hyviä, näin kattavaa tutkimusta ei ole aikaisemmin tehty, eli nyt näemme selvästi Etelä-Karjalan aseman Suomen matkailukentässä. Pieni lasku luvuissa oli odotettavissa monien asioiden seurauksena, mutta uskon että vuoden 2024 osalta tulokset tulevat olemaan parempia. Tutkimuksen valossa voi todeta että matkailu on Etelä-Karjalalle tärkeä toimialaa ja matkailuun tulisi panostaa myös tulevaisuudessa” – Vehviläinen toteaa.
Lappeenrannan seutukunnan välitön matkailutulo oli vuonna 2023 yhteensä noin 161 miljoonaa euroa ja kerrannaisvaikutuksineen matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 212 miljoonaa euroa. Lappeenrannan seutukunnan osalta matkailun aikaansaamia välittömiä henkilötyövuosia oli vuonna 2023 yhteensä 837 ja matkailun kokonaisvaikutukset henkilötyövuosissa oli yhteensä 1005 htv.
Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen pitää tuloksia hyvinä.
Lappeenrannan kaupunki panostaa voimakkaasti saavutettavuuden parantamiseen sekä edellytyksien luomiseen matkailutoimialalle. Tänä vuonna lanseerattu Suomen makein kesä -konsepti sataman ja linnoituksen alueella ilmaisine museoineen, hiekkalinnoineen ja Fazerin tehtaanmyymälöineen näkyi yritysyhteistyön sekä lapsiperheille suunnattujen palvelujen vahvistumisena. Matkailutulotutkimuksessa näemme sekä kaupungin omien että goSaimaan panostuksien ja tehdyn työn hyvät tulokset.” – Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen summaa.
Imatran seutukunnan välitön matkailutulo oli vuonna 2023 yhteensä noin 61 miljoonaa euroa ja kerrannaisvaikutuksineen matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 81 miljoonaa euroa. Imatran seutukunnan osalta matkailun aikaansaamia välittömiä henkilötyövuosia oli vuonna 2023 yhteensä 338 ja matkailun kokonaisvaikutukset henkilötyövuosissa olivat yhteensä 406 htv.
Imatran kaupungin markkinointiyhtiö Imatra Base Camp Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aallikko näkee tärkeänä että pysyttiin tuloksien osalta lähes viime vuoden tasolla.
”Imatran kaupunki on tunnetusti tärkeä matkailualue ja Suomen matkailu on alkanut täältä. Kaupunki panostaa matkailun edistämiseen ja pyrkii mm. edistämään urheilumatkailua alueelle houkuttelemalla kotimaisia ja ulkomaalaisia joukkueita harjoittelemaan Rauha-Ukonniemen alueelle. Loistavana esimerkkinä tapahtumakumppanuuksista on Saimaa Cycle Tour, joka on kasvanut kolmessa vuodessa merkittäväksi vetovoimatekijäksi koko Saimaan alueelle. Yhteistyössä tapahtumajärjestäjän kanssa kaupunki ja goSaimaa vahvistavat alueen tunnettuutta erinomaisten reittien ja ulkoilumahdollisuuksien kautta.” – Imatra Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikko korostaa.
Vastavanlainen tutkimus Lappeenrannan ja Imatran osalta tilattiin myös vuoden 2022 osalta ja sitä edelttävän kerran vuonna 2018. Silloin tilanne oli toisenlainen ja matkailun vaikutus maakuntaan oli vielä suurempi. Etelä-Karjalan matkailulle aikaisemmin tärkeä lähtömarkkina Venäjä puuttuu kokonaan ja yhdessä yrittäjien kanssa tuotteistamme palveluita ja edistämme matkailun kehitystä pääsääntöisesti Keski-Euroopasta. goSaimaa panostaa pääsääntöisesti DACH, Benelux ja Italian markkinoihin tällä hetkellä. Kestävän matkailun merkitys ja palveluiden laatu näissä markkinoissa korostuu.
goSaimaan johtaja Katja Vehviläinen on tyytyväinen matkailutulon tasoon, kuitenkin korostaa että pelkkä matkailutulo ei kerro kaikkea.
”goSaimaa yhdessä Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien kanssa on panostanut kestävän matkailun edistämiseen. HINKU maakuntana tavoitteenamme on pyrkiä hiilineutraalisuuteen vuoteen 2030 menneessä. goSaimaa ensimmäisten matkailualueiden joukossa on allekirjoitanut Glasgow ilmastojulkistuksen matkailutoimialalle, meidän jälkeen Lappeenrannan ja Imatran kaupungit ovat liittyneet mukaan. Alueella panostetaan kovasti sekä Sustainable Travel Finland-toiminnan jalkauttamiseen alueen yrityksiin että kestävän matkailutavoitteiden edistämiseen kaupunkien tasolla.” – korostaa yhtiön johtaja Katja Vehviläinen.
Matkailun tulo ja työllisyysselvitys laajenee – tänä vuonna mukana myös Itä-Suomi ja Lappi
Suomen merkittävimmät matkailukohteet toteuttivat viime vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä laajan tutkimuskokonaisuuden. Tälle vuodelle tutkimuksiin mukaan saatiin edustusta myös Itä-Suomesta ja Lapista. Lisäksi ensimmäistä kertaa mitattiin myös koko Suomen matkailutulo samaa tutkimusmenetelmää käyttäen. Merkittävimmistä kotimaan matkakohteista tutkimusten ulkopuolelle jääivät ainoastaan Rovaniemi ja Kuopio. Näin ollen tutkimuskokonaisuus antaa ainutlaatuisen laajan kuvan koko matkailualan taloudellisesta ja työllistävästä vaikutuksesta Suomessa.
Tutkimuksiin osallistui yhteensä 40 matkailualuetta (lista alla). Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Visitory Oy.
Koko Suomen matkailun kokonaiskysyntä on laskettu myös tilastokeskuksen toimesta käyttäen matkailutilinpidon tilastojärjestelmää. Kyseisellä menetelmällä ei ole tutkittu yksittäisten matkailualueiden ja kuntien matkailutuloa.
Lisätietoja
- Lappeenrannan ja Imatran seutukuntien matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset, tulokset https://gosaimaa.com/muut/matkailun-tulo-ja-tyollisyys/
- Power BI -työkalu, josta löytyy tutkimuksessa mukana olleiden kuntien tulokset https://www.insights.visitory.io/fi/tourismincome
Lisätietoja, goSaimaa Oy:
Katja Vehviläinen, goSaimaa Oy:n johtaja, katja.vehvilainen@gosaimaa.com, puh. 044 717 7991
Lisätietoja, Lappeenrannan kaupunki:
Markku Heinonen, Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja, markku.heinonen@lappeenranta.fi, puh. 040 581 1998
Lisätietoja, Imatran kaupunki:
Jukka Aallikko, Imatra Base Camp Oy:n toimitusjohtaja, jukka.aallikko@imatra.fi, puh. 040 077 2007
Tutkimukseen osallistuneet matkailualueet
Akaa, Espoo, Eura, Forssan seutu, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Imatra, Inari-Saariselkä, Jyväskylä ja Keski-Suomi, Järvenpää, Kainuu, Karkkila, Kirkkonummi, Kittilä, Kotkan-Haminan-Loviisan seutu, Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Naantali, Oulu, Pietarsaari, Pori, Porvoo, Puumala, Päijät-Häme, Rauma, Ruka-Kuusamo, Savonlinna, Seinäjoki, Siuntio, Sotkamo/Vuokatti, Taivalkoski, Tampere, Turku, Uusikaupunki, Vantaa, Varkaus, Ylläs-Kolari, Suomi, Kaupan liitto
KUVAT KÄYTTÖÖNNE: