Kotiseututalo Röytty
Ihanaa maalaistunnelmaa
Taipalsaaren kirkon vieressä sijaitseva kotiseututalo Röytty on vanha sotilasvirkatalo ja kestikievari. Nykyään Röytty toimii aittoineen ja talleineen museona.
Röytyn talo on rakennettu tiedettävästi 1600-luvun lopulla Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Joutsenon miesten voimin. Ensimmäinen maininta Röytyn talosta sotilasvirkatalona on peräisin vuodelta 1680. Röytty toimi lyhyen aikaa Ruotsin armeijan luutnanttien virkatalona, kunnes koko Taipalsaaren alue siirtyi Venäjälle Turun rauhassa vuonna 1743. Tämän jälkeen talo muuttui kestikievariksi. Sijainti jo keskiajalta periytyvän jäätien, sekä vesi- ja maaliikenteen solmukohdassa toi asiakkaita Röytyn kestikievariin. Röytty palveli matkustajien levähdyspaikkana, jossa hoidettiin niin matkustavaiset kuin hevosetkin.
1930-luvulla suuri osa Suomen kievareista siirtyi historiaan ja Röytyssäkin kievaritoiminta lopetettiin vuonna 1937. Kestikievarin viimeinen isäntä oli Viktor Rikkonen, jonka sisarenpojalta Veikko Rikkoselta tila siirtyi Taipalsaaren kunnalle vuonna 1988. Kunta entisöi talon kestikievarimuseoksi Etelä-Karjalan museon sekä Museoviraston ohjeiden mukaisesti alkuperäisyyttä kunnioittaen. Kesällä 1996 Kotiseututalo Röytty näyttelyineen avattiin yleisölle.
Nykyisin Röytyssä toimii kesäkuukausina ja joulun alla taipalsaarelaisten yhdistysten pitämä kahvio sekä Taipalsaaren käsityöläisten myyntinäyttely.