Saimaan kanavan sulkureitti
Hyppää satulaan ja ihastele Saimaan kanavan historiallisia maisemia
Jos haluat tutustua Saimaan kanavan mielenkiintoiseen historiaan ja ihastella kanavan maisemia, suuntaa kulkusi itään kohti Mälkiän - Mustolan kanava-aluetta. Tiesitkö, että ensimmäinen yritys yhdistää Saimaa Viipurinlahteen tehtiin jo vuonna 1499? Tämän yrityksen jäljet jäivät nykyisen Saimaan kanavan alle, mutta kanavan seuraavasta rakennusyrityksestä 1600-luvun alusta on säilynyt kaivannon jäännöksiä vielä tähän päivään asti. Vanhasta Saimaan kanavasta (1845–1856) on säilynyt vanhaa kivettyä uomaa, jota voi ihailla mm. Mälkiän ja Mustolan sulkujen kohdalla sekä Kansolassa. Saimaan kanavan museo kertoo paitsi Saimaan kanavan rakentamisen historiasta niin myös Itämeren satamista. Myös nykyisin käytössä olevat sulut ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia huimine pudotuksineen ja valtavine sulkuovineen.
Lähtö Lappeenrannan satamasta. Voit pyöräillä rantaviivaa myötäillen Kaupunginlahden ja Myllysaaren uimalan upeiden rantamaisemien kautta kohti itää. Kaukaalla voit ihastella Kaukaan tehtaiden kauniita taloja, joita edustaa mm. klassistinen klubirakennus vuodelta 1938 sekä sen ympäristössä olevat virkailija-asunnot 1920-luvulta ja arkkitehtonisesti erittäin merkittävä virkailijoiden rivitalo vuodelta 1951. Uudempaa rakennustyyliä edustaa keskuskonttori ”Mutteri”. Kaukaan tehtaisiin kuuluvia rakennuksia löytyy myös Kanavansuulta (linkki Lisäreittiehdotuksia – Kanavansuu ja Murheistenranta) ja Mälkiältä.
Lauritsalassa (Lauritsalan funkiskeskusta) voit tehdä pienen lisälenkin ja tutustua entisen Lappeenrannan kauppalan palveluihin ja nähtävyyksiin. Juuri uusittu Lauritsalan Kartano piharakennuksineen kuuluu Saimaan kanavan maisemakokonaisuuteen, samoin entinen Saimaan hotelli, joka on rakennettu 1847 palvelemaan kanavalla liikkuvia matkalaisia.
Kanavansillan ylitys voi huimata päätä! Läheinen Murheistenranta tarjoaa paitsi veden äärellä virkistäytymistä myös muinaishistoriaa, sekä kylmää lähdevettä. Hieman Mustolan risteyksestä eteenpäin (400 m. eteenpäin Muukontietä) sijaitsee Pontuksen kaivanto. Käy katsomassa 1607 - 1608 rakennetun kaivannon jäännökset omin silmin
Viihtyisä Mälkiän asuntoalue jää hieman sivuun, mutta se oli aikoinaan Kaukaan tehtaan työväen asuinaluetta ja hyvä esimerkki teollisuusyritysten tukemasta sodanjälkeisestä omakotirakentamisesta.
Saimaan kanavan museo toimii entisessä Mälkiän kasöörintalossa eli kanavan yläpiirin piiripäällikön virkatalossa. Saimaan kanavan vaiheista kertova näyttely, alueen arvokas piha-alue kukkaistutuksineen, puistokäytävineen ja vanhoine sulkuineen on kuin pala mennyttä maailmaa. Lisäksi Saimaan kanavan kahvio tarjoaa virkistäytymistä.
Parhaiten tutustut Mälkiän kanavan sulkuun, sen vanhoihin kanavarakenteineen ja – rakennuksiin sekä museoalueeseen kävellen. Mälkiän sululla voit käydä kurkkaamassa miltä Saimaan kanavan korkein putouskorkeus (12,4 m) sinusta näyttää. Saimaan kanavan museolta alkava, 1,5 km pitkä Saimaan kanavan kulttuuripolku, kiertää Mälkiän museoalueen, ja jatkuu Pien-Mustolan sulun kautta Mustolan sulun länsirannalle asti. Jos sinulla on tuuria, voit seurata laivojen nousuja tai laskuja suluissa, parhaiten tätä näytelmää voi seurata Mustolan sululla. Pyörällä et pääse joka paikkaan, vaan joudut siirtymään Mustolaan pyöräteitä ja teitä pitkin.
Reittikuvaus
Matkaa Lappeenrannan satamasta Saimaan kanavan museolle ja takaisin kertyy 20 km. Reitti on lähes koko matkan päällystettyä pyörätietä, aivan loppumatkasta reitti kulkee lyhyen pätkän rauhallista, päällystettyä ajotietä pitkin. Reitti on helppo, mukana on muutamia nousuja ja laskuja, joista vaativin on Saimaan kanavan ylittävä silta Muukontiellä. Pyörätie on tällä kohtaa normaalia kapeampi, joten ethän tuki siltaa muulta jalankulku- ja pyöräliikenteeltä.