Imatrankoski
Näe ja koe kosken kuohut
Imatrankoski on paitsi kansallismaisema, myös Suomen vanhin matkailunähtävyys. Ulkomaalaiset ovat käyneet ihailemassa koskea jo 1700-luvulta lähtien. Imatran keskustan halkaiseva kosken uoma on kuivanakin vaikuttava näky. Kosken vapaa virtaus loppui vuonna 1929, kun koski valjastettiin vesivoiman tuottamiseen. Suomen vanhin luonnonpuisto, Kruununpuisto, perustettiin Venäjän keisari Nikolai I:n toimesta Imatrankosken ympärille 1800-luvun puolivälissä.
Venäjän keisarinna Katariina II:n vierailun jälkeen Imatran "löysivät" muutkin Pietarin aateliset ja Suomen suuriruhtinaskunnan ylhäistö. Kirjailijat, taiteilijat ja säveltäjät eri puolilta Eurooppaa kävivät hakemassa inspiraatiota Imatran partaalta.
1900-luvun alussa Imatra oli niin suosittu, että sinne tuli päivittäin 14 junavuoroa Pietarista ja yhdessä Imatran Valtionhotellin kanssa ne muodostivat yhden Suomen ensimmäisistä matkailukohteista. 1920-luvulla kosken uoma padottiin sähkön tuottamiseen ja sen jälkeen vettä on juoksutettu ainoastaan näytösluontoisesti.
Imatrankoski kuohuu jälleen myös kesällä 2023. Koskiuoma täyttyy vedestä ohijuoksutusten muodossa alkukesän ajan ja loppukesällä nautitaan Imatran kaupungin järjestämistä koskinäytöksistä.
Ohijuoksutuksien ja koskinäytöksien vuoden 2023 aikatauluista tulee tietoa helmi-maaliskuun vaihteessa.
Koskinäytöksen kesto on noin 16 minuuttia ja kosken kuohut ovat mahtavimmillaan noin 8 minuutin kohdalla. Kosken kuohuja säestää varsinaisissa kesäkauden koskinäytöksissä Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikki.
Imatrankoskea ympäröi Suomen vanhin luuonnonsuojelualue - Kruununpuisto, ja kosken jylhä kalliouoma on Kruununpuiston sydän.
Imatrankoski on Saimaa UNESCO Global Geopark - kohde. Lue lisää