Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Imatrankoski

Näe ja koe kosken kuohut

Imatrankoski virtaa alkukesän vapaana. Saimaan pinta on nousemassa ennätyskorkealle, minkä seurauksena Vuoksen ohijuoksutus kestänee pitkälle kesään.

Ohijuoksutuksessa veden annetaan virrata padon läpi vapaana niin kauan kuin Saimaan veden pinta sitä vaatii. Tämän hetken ennusteet näyttävät veden pinnan pysyvän korkealla ainakin heinäkuulle saakka. Ennuste voi muuttua, sillä veden pinnan korkeuteen vaikuttaa muun muassa sateiden määrä.

Ohijuoksutusten vuoksi koskinäytöksiä ei järjestetä touko-kesäkuussa lukuun ottamatta 15.6. näytöstä. Mikäli ohijuoksutus päättyy, koskinäytöksiä järjestetään heinä-elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 18.

Tulevat koskinäytökset 2024:

  • 15.6. klo 18 Musiikkina Whitewater Symphony.
  • 24.8. klo 21.30  Imatra-päivä - Tanssivat vedet & ilotulitus
  • 18.-19.10. ja 25.-26.10. klo 18 koululaisten syysloma. Koskinäytös ilman musiikkia.
  • 6.12. klo 16 Itsenäisyyspäivä.

Tiedot sitoumuksetta, aikataulumuutokset mahdollisia. Aikataulu kannattaa tarkistaa aina lähempänä ennen suunniteltua ajankohtaa www.imatrankoski.fi

Imatrankoski on paitsi kansallismaisema, myös Suomen vanhin matkailunähtävyys. Ulkomaalaiset ovat käyneet ihailemassa koskea jo 1700-luvulta lähtien. Imatran keskustan halkaiseva kosken uoma on kuivanakin vaikuttava näky. Kosken vapaa virtaus loppui vuonna 1929, kun koski valjastettiin vesivoiman tuottamiseen. Suomen vanhin luonnonpuisto, Kruununpuisto, perustettiin Venäjän keisari Nikolai I:n toimesta Imatrankosken ympärille 1800-luvun puolivälissä.

Venäjän keisarinna Katariina II:n vierailun jälkeen Imatran "löysivät" muutkin Pietarin aateliset ja Suomen suuriruhtinaskunnan ylhäistö. Kirjailijat, taiteilijat ja säveltäjät eri puolilta Eurooppaa kävivät hakemassa inspiraatiota Imatran partaalta.

1900-luvun alussa Imatra oli niin suosittu, että sinne tuli päivittäin 14 junavuoroa Pietarista ja yhdessä Imatran Valtionhotellin kanssa ne muodostivat yhden Suomen ensimmäisistä matkailukohteista. 1920-luvulla kosken uoma padottiin sähkön tuottamiseen ja sen jälkeen vettä on juoksutettu ainoastaan näytösluontoisesti. 

Kesän 2024 ensimmäinen koskinäytös nähdään Imatran kesänavaus -tapahtumassa 25.5. Yksittäisen koskinäytöksen kesto on n. 16 minuuttia. Kosken kuohut ovat mahtavimmillaan n. 8 minuutin kohdalla. Kosken kuohuja säestää varsinaisissa kesäkauden koskinäytöksissä joko Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikki tai Osmo's Cosmoksen rocksinfonia Whitewater Symphony.

Imatrankosken patoa hallinnoi Fortum ja kaupunki järjestää koskinäytökset yhteistyössä Fortumin kanssa. Ohijuoksutustarpeesta päättää puolestaan Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 

Imatrankoskea ympäröi Suomen vanhin luuonnonsuojelualue - Kruununpuisto, ja kosken jylhä kalliouoma on Kruununpuiston sydän.

Imatrankoski on Saimaa UNESCO Global Geopark - kohde. Lue lisää 

Katso video 

Imatrankoski
Imatrankoskentie 3
55100
IMATRA