Hankelogot
language language language language
FI EN RU DE

Saimaan saaristoreitti – upea pyöräilyreitti läpi Saimaan saarien

Saimaan SaaristoreittiSaimaan SaaristoreittiDiscover Saimaamaisema saimaapyörämatka saimaaHuuhanranta Saimaalla

Etelä-Karjalan Riviera ja Monaco - molemmat löytyvät Saimaan saaristoreitiltä.

Mitä jos valitsisit auton sijaan pyörän ja lähtisit vähintään kahden vuorokauden mittaiselle matkalle läpi Saimaan saarien ja vaihtuvien maalaismaisemien? Reilun kahden tunnin päässä Helsingistä sijaitseva Lappeenranta on upea etenkin juuri kesällä. Kaupunkia on kuvailtu Etelä-Karjalan Monacoksi. Lähde pyörän selkään vaikkapa Lappeenrannasta Saimaan saaristoreitille, joka tarjoaa upean maisematien pyöräilijälle sekä samalla mahdollisuuden tutustua ainutlaatuisiin kulttuurikohteisiin reitillä. Reitti ja sen kohteet kutsuvat sinua rentoutumaan luontoon ja ravintolat sekä kahvilat nauttimaan paikallisia herkkuja. Noin 160 km pituisella reitillä näet Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksien lisäksi kolme viehättävää kirkonkylää; Taipalsaaren, Ruokolahden ja Joutsenon kk. Lisäksi, jos yhdistät reittiin vielä Savitaipaleen kierroksen voit nähdä upeat maalaismaisemat, kirkasvetisyydestään tunnetun Kuolimojärven aivan Savitaipaleen keskustassa sekä esim. Kärnäkosken linnoituksen. Saimaan saaristoreitin varrella on myös useita Saimaa UNESCO Global Geopark kohteita, joissa kannattaa vierailla.

Lisää näistä kohteista Saimaa Geoparkin sivulta https://saimaageopark.fi/nae-ja-koe/luontokohteet/

Sarviniemen ja Kyläniemen välinen matka tehdään pyörälautta Rastilla. Ruokolahden ja Utulan välinen matka poljetaan upean Äitsaaren maisematien kautta, jossa kuljetaan myös venekyydillä. Äitsaaren maisematien varteen sijoittuu Huuhanranta; yksi Saimaan pisimmistä hiekkarannoista. Huuhanranta on 1,5 kilometriä pitkä, ja sen ranta on matalan hiekkapohjansa ansiosta ihanteellinen kahlailuun. Huuhanrantaa on sanottu myös ” Saimaan Rivieraksi”. Vaihtoehtoisesti voit pyöräillä mantereen kautta ja samalla voit käydä katsomassa vaikkapa Salpalinjan kiviesteitä Syyspohjassa. Kyläniemessä Rastinvirran itärannalla sijaitseva Rastinniemi on Saimaan hienoimpia retkikohteita. Rastinniemeen on noin 4 km Kyläniemen satamasta, josta 3 km hiekkatietä, mutta niemeen pyöräily kannattaa. Kaksi nuotiokatosta palvelee omatoimisia retkeilijöitä, ja rantaviivaa riittää niemen molemmin puolin.

Reitille kannattaa varata useampi päivä aikaa, sillä nähtävää on paljon. Vieraile reitillä samalla Lappeenrannassa, jossa kesäisin sympaattinen satama kahviloineen ja ravintolalaivoineen. Tunnettua vetyä sinun on maistettava täällä! Poikkea samalla Lappeenrannan historiallisessa linnoituksessa, joka toimii myös monelle piknikpaikkana ylhäältä kukkulalta avautuvine Saimaa maisemineen. Linnoituksen läpi kulkee mukulakivikatu, jonka varrella on mm. museoita, kahviloita, puoteja ja sieltä löytyy suomen vanhin ortodoksinen kirkko. Linnoituksessa on myös kesäteatteri.

Saimaan saaristoreitti kulkee läpi Imatran ja et voi ohittaa suomen vanhinta kansallismaisemaa, Imatran koski kuohuu myös kesäisin yleisönäytöksillä musiikin säestämänä. Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, vuonna 1842 perustettu Kruununpuisto sijaitsee kosken alueella sekä upea linnahotelli – Scandic Imatran valtionhotelli.  Imatralta löydät myös laajasti ravintolatarjontaa, näistä löydät tietoa gosaimaa.com.

Yhdistämällä reittiin Savitaipaleen kierroksen näet idyllistä maalaismaisemaa, Partakosken ja Kärnäkosken linnoituksen. Reitin varrella voi yöpyä persoonallisissa hotelleissa, aamiasmajoituksissa tai telttailen Saimaan rannalla. Ruokolahden ja Utulan välisen osuuden voit polkea Etelä-Karjalan suurimaan saaren, Äitsaaren kautta ja kulkea venekyydillä vesistön yli. Voit myös halutessasi pyöräillä mantereen kautta ja käydä katsomassa samalla Salpalinjan kiviesteitä Syyspohjassa.

Alueen retkikohteet kutsuvat rentoutumaan luontoon, sekä ravintolat ja kahvilat nauttimaan paikallisia herkkuja. 

Muista tarkastaa lautan aikataulut ennenkuin teet reittisuunnitelman

Pyörälautta Rasti liikennöi kesällä kuljettamalla pyöräilijöitä Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon. Lautalla pääsee myös Kyläniemen kalasataman ja Sarviniemellä väliä.   Paikat tulee varata etukäteen. Lippuja saa ostettua osoitteessa matkahuolto.fi, kirjoita matkahakuun laiturien nimet kohtiin 'mistä' ja 'mihin'. Utula - Karonniemi (Äitsaari) liput verkkosivulta utulanlautturi.fi 

Rasti-lautan aikataulut löydät myös Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön sivuilta ekvas.fi.

Lataa tästä itsellesi Saimaan saaristoreitin kartta : Saimaan saaristoreitti kartta

 

Saimaan saaristoreitti vie Lappeenrannan ja Imatran seudun kuvankauniisiin maisemiin.

Aloita matkan suunnittelu varaamalla majoitus esimerkiksi alueemme upeista kylpylöistä tai uniikeista majoituskohteista. Tutustu myös reitin ravintolatarjontaan Lappeenrannassa ja Imatralla. Ruokolahdella matkatauon mahdollistaa esimerkiksi hotelli Hirsiranta ja Taipalsaarella Wanha kunnantupa majoittaa yöpyjiä ja Ullan Bistro tarjoaa aitoa karjalaista lähiruokaa. Tutustu myös kahvilatarjontaan, jos kaipaat pientä virkistystä matkaasi. Lappeenrannassa ja Imatralla pystyt myös yhdistämään aktiviteetteja pyörämatkaasi, piipahda Imatralla saunalautalla Lappeenrannan satamasta risteilevällä saunalautalla tai lähde opastetuille retkille Saimaa Palju Eventsin, Discover Saimaan tai Tuplakasi Actionin johdolla tai kokeile rentouttavaa kuivapukukelluntaa

Haasta itsesi ja kaverisi kesän 2023 hienoimpaan pyöräilyelämykseen

Katso myös Saimaa Cycle Tour -tapahtuman tiedot >> Saimaa Cycle Tour  28.-29.6.2024 

Saimaa Cycle Tourin 300 kilometrin reitti poljetaan keskellä maailman kauneimpia järvimaisemia ja tapahtumassa päästään nauttimaan keskikesän yöttömän yön taianomaisesta valosta.

Saimaa Cycle Tour ei ole kilpailu vaan tapahtuma on avoin kaiken tasoisille pyöräilyn harrastajille, jotka haluavat haastaa itsensä tähän ainutlaatuiseen pyöräilykokemukseen. Koko reitti ajetaan pitkin asfaltoitua maantietä, ja reitin varrella on useita juoma- ja välipalapisteitä sekä lämmintä ruokaa.

 

Tarvitsetko apua matkan suunnittelussa, haluatko kuulla uusimmat vinkit alueelle, ota rohkeasti yhteyttä alueen matkailuneuvontoihin >>

Nähdään Saimaalla!

Lappeenranta

Lappeenranta

visitlappeenranta.fi

Matkailuneuvonta

Matkailuneuvonta on avoinna ma-pe klo 9-16.

Brahenkatu 5
53100 Lappeenranta

Puh. 05 667 788, sähköposti: lappeenranta@gosaimaa.com
www.visitlappeenranta.fi on Lappeenrannan matkailuneuvonnan palvelusivusto. 

Hiekkalinnan infopiste
Avoinna:
5.6. – 29.8. päivittäin klo 10-18

Satamatie 11
53900 Lappeenranta

Puh. 040 572 2224

Lappeenrannan kaupungin kotisivut

Luumäki

Kunnanvirasto, Linnalantie 33
Ph. +358 (0)5 672 211.
Linnoitus- ja kotiseutumuseo, Linnalantie 35, avoinna kesällä.
Sähköposti: kunta@luumaki.fi

Luumäen kunnan kotisivut

Lemi

Kunnanvirasto, Toukkalantie 5
Puh. 040 624 0900
Sähköposti: leminkunta@lemi.fi

Lemin kunnan kotisivut

Savitaipale

Kunnantoimisto, Kirkkotie 6, puh. +358 (0)5 6140 215.
Kukkakauppa Haimila, Peltoinlahdentie 32, puh. +358 (0)5 416 0001.
Sähköposti: kunta@savitaipale.fi

Savitaipaleen kunnan kotisivut

Taipalsaari

Kunnantalo, Kellomäentie 1
Kotiseututalo Röytty, Kirkonkylä, avoinna kesällä.
Sähköposti: kirjaamo@taipalsaari.fi

Taipalsaaren kunnan kotisivut

Imatra

Matkailupalvelut
Puh. +358 (0)20 617 7777
Sähköposti: imatra@gosaimaa.com

Imatra-info

Matkailijoita palvelee 10 sähköistä infotaulua ympäri Imatraa. Infotaulujen sisältö pohjautuu imatrainfo.fi -palvelukanavaan. Infotaulujen yhteydessä jaossa Imatra Info-opas & seutu sekä goSaimaa lomaopas. IMATRA-infot on merkitty Imatra Info-opas -esitteeseen.

Ticketmasterin myyntipisteet Imatralla 
Imatran kaupungintalon asiakaspalvelu
Virastokatu 2, 55100 Imatra

Rautjärvi

Rautjärven kunta, Simpeleentie 12, 56800 Simpele
Puh. 05 687 211 & 040 162 1500 (asiointipiste)
Sähköposti: rautjarven.kunta@rautjarvi.fi

Rautjärven kunnan kotisivut

Ruokolahti

Ruokolahden kunnan matkailuinfo, Nällikuja 1, 56100 Ruokolahti,  puh. +358 (0)44 449 1226.
Sähköposti: kirjasto@ruokolahti.fi

Ruokolahden kunnan kotisivut

Parikkala

Kunnanvirasto, Harjukuja 6, 59100 Parikkala
Puh. 0400 851 951 & 044 781 1901.
Sähköposti: kunta@parikkala.fi

Parikkalan kunnan kotisivut